Experiment oogstaandelen

Stichting De Groene Vinger doneert een deel van de opbrengst van de wijktuin aan Voedselbank Alphen aan den Rijn. Het andere deel willen wij verkopen aan derden. Met de verkoop van groente en fruit kunnen wij minder afhankelijk worden van subsidies en giften.

Als experiment introduceren wij in 2015 oogstaandelen. Een oogstaandeel houdt in dat de houders van een oogstaandeel op basis van vooruitbetaling recht hebben op een deel van de opbrengst van de wijktuin.

Het plan is dat de aandeelhouders zelf hun groente en fruit oogsten. Hiervoor kan een aandeelhouder tijdens het oogstseizoen iedere woensdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur terecht in de wijktuin. Onze beheerder geeft tijdens het oogsten hulp en uitleg. Via email maken wij van te voren bekend welke groente en fruit oogstrijp zijn.

Let wel, de opbrengst is afhankelijk van het weer, ziekten en plagen en kan daarom mee of tegenvallen. Als aandeelhouder loopt u dus een risico, zoals bij echte aandelen zijn behaalde resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Het eerste jaar hebben wij een maximum gesteld aan het aantal aandeelhouders van 10. Aanmelding voor een oogstaandeel gaat via onze website. Hierbij geldt het principe “wie het eerst komt ook het eerst maalt”. Aan het einde van het seizoen evalueren wij dit experiment. Wij besluiten dan hoeveel aandeelhouders in 2016 al dan niet mogelijk zijn, of de prijs van een aandeel aangepast moet worden. Het kan ook zijn dat wij besluiten het experiment te beëindigen.

Voor 2015 hebben wij de prijs van een oogst aandeel vastgesteld op € 60, dit is inclusief een vriendenbijdrage van € 10. Voor dit bedrag krijgt u een aandeel en kunt u het volgende oogsten:

 • Groente, wekelijks in de periode mei t/m oktober (26 weken) 1 à 2 groenten oogsten. In totaal kan men over deze periode 40 keer groente oogsten.
 • Fruit, in de periode juli t/m oktober 10 keer een portie fruit plukken.
  De beheerder oogst zelf kwetsbare groenten of groenten met een beperkte hoeveelheid. Deze groenten worden in gelijke porties verdeeld zodat voor alle aandeelhouders evenveel beschikbaar is. Grote kroppen en stronken splitsen we. Voor het fruit werken we met standaardbakjes.

Groenten die niet geoogst worden (vakanties) schuiven we in principe niet door naar de volgende week, deze groenten schenken we aan de voedselbank.

 • Welke groenten en fuit komen er?
  Wij hebben in ons teeltplan voor 2015 de volgende groenten opgenomen: aardappelen, andijvie, bleekselderij, bonen, broccoli, courgette, erwten, kolen, maïs, paprika, pastinaak, pluksla, prei, radijs, rode biet, roodlof, tomaten, uien, warmoes en wortels.
  We hebben bessenstruiken geplant: blauwe bes, bramen, frambozen, honingbes en veenbes. Daarnaast staan er hazelaars (hazelnoten), appel- en perenbomen.
 • Achtergrondinformatie
  Met oogstaandelen bouwen we voort op het principe van Community Supported Agriculture (CSA). Het gaat hierbij om door de gemeenschap gedragen landbouw. De teler (De Stichting De Groene Vinger) en de afnemers (de Aandeelhouders) zijn niet anoniem, zij werken samen en delen samen de opbrengsten en het risico. De afnemer koopt aan het begin van het jaar een oogstaandeel en krijgt daarvoor in ruil een hoeveelheid producten. Dit kan echter mee- of tegenvallen: do opbrengst is afhankelijk van het weer, van ziekten en plagen, etc. De afnemer krijgt inspraak welke groenten het volgende seizoen geteeld worden en voelt zich op deze manier meer verbonden met het land en de producten die het voort brengt
  Stichting De Groene Vinger organiseert elk najaar een bijeenkomst met de aandeelhouders. Tijdens de bijeenkomst evalueren wij het afgelopen jaar en bespreken wij de mogelijkheden voor het volgende jaar. Afgezien van principes als biologische teelt en vruchtwisseling zijn alle wensen van de aandeelhouders bespreekbaar. Hierdoor krijgen de aandeelhouders invloed op wat en in welke hoeveelheden wij het volgende jaar gaan telen in de wijktuin.

Wilt u een oogstaandeel kopen? Klik op “Neem contact op” en selecteer de categorie “Aanvragen oogstaandeel”.