Tuinlessen OBS De Wereldwijzer

35 kinderen van groep 5 van de Wereldwijzer volgden afgelopen najaar drie ochtenden tuinlessen in wijktuin De Alphense Wetering. De eerste les was een kennismakingsles, zodat de kinderen weten waar ze wat kunnen vinden in de tuin, zoals de composthoop, de fruit- en groentebedden, de waterpomp en het gereedschap.

In de tuin waren verschillende opdrachten uitgezet met plastic kaartjes. Ouders hielpen groepjes kinderen met het maken van deze opdrachten. De kinderen pompten water, gaven planten water, haalden grond met de grondboor omhoog  en proefden natuurlijk ook verschillende dingen. Aan het eind van de les rooiden ze met veel plezier aardappelen. De meegenomen aardappelen zijn op school in een aardappelsalade verwerkt.

Twee weken later stonden de kinderen bij de volgende les met smart op de moeders te wachten om weer naar de tuin te mogen. Deze twede les stond in het teken van bloemen en planten. De kinderen leerden welke delen van planten eetbaar zijn.  Van sommige planten zijn namelijk alleen de wortels eetbaar, van andere juist alleen het blad of de vrucht. Ze leerden hoe bevruchting van planten plaats vindt door waar te nemen welke diertjes de planten bezoeken. Dit deden zij namelijk door de  bloemen te bekijken met een loep. Zo ontdekten ze ook hoe het zaad van bloemen zich verspreid door de bloemzaden te bestuderen. De kinderen zagen allerlei insecten op de planten en vonden het erg spannend om deze te vangen en over hun hand te laten lopen. Van de meegenomen pompoenen hebben ze op school pompoensoep gemaakt.

De derde en alweer de laatste les ging vooral over compost. Compost is erg belangrijk voor een gezonde grond en planten. De kinderen zijn op zoek gegaan naar beestjes in de composthoop die het groenafval omzetten in nieuwe aarde. Ze leerden wat wel en wat niet op de composthoop mag en hebben compost op een groentebed gereden. Daarnaast leerden ze ook over groenbemesters en vruchtwisseling.
Zowel de leerlingen, ouders, juffen als vrijwilligers van de Wijktuin hebben de tuinlessen als zeer geslaagd ervaren.