Een vrijwilliger aan het woord

In het prachtige stadspark ‘Kongens Have’ in Kopenhagen wordt door fanatieke vrijwilligers een heuse moestuin bijgehouden. In het park staan midden op een grasveld een groot aantal houten bakken (gebaseerd op het ‘square foot gardening’ principe). Geen hekken, geen afrastering, slechts een vriendelijk bordje zorgt ervoor dat voorbijgangers alleen kijken maar niet zomaar plukken. Vrijwilligers onderhouden deze moestuin namelijk en verdelen gezamenlijk de opbrengst.

Ik werd geraakt door deze ‘open’ manier van moestuinieren, in een openbaar park midden in de stad. Waarbij vrijwilligers (als ze aanwezig zijn) maar al te graag vragen beantwoorden en enthousiast vertellen over hun tuin. Die blijkbaar met rust gelaten wordt, ook als er geen toezicht is. ‘Zou dat bij ons ook kunnen?’ vroeg ik me af. Zou zo’n tuin bij ons niet in no time gesloopt worden of leeggeroofd? En waarom gebeurt dat in Kopenhagen dan niet? Maar zoals zo vaak kijk ik op vakantie veel beter om me heen dan als ik thuis ben. Op een kleine 1,5 kilometer van mijn huis ontdekte ik per toeval de waanzinnige wijktuin ‘De Alphense Wetering’. Hier wordt onder de bezielende leiding van Helco Mulder en Carla Glorie prachtige groente en fruit geteeld. Zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest of andere kunstmatige hulpstoffen.

Om te kunnen genieten van al het prachtigs dat van dit stuk land komt, kun je aandeelhouder worden. Je betaalt voor een heel seizoen slechts €70. Dat komt neer op een kleine €2,75 per oogstweek. Daarvoor krijg je wat er op dat moment van het land kan. Geen garanties, het weer is natuurlijk onvoorspelbaar. De afgelopen weken oogsten we sla, andijvie, broccoli en tuinbonen.

En het seizoen is pas net begonnen. Wat over is gaat naar de Voedselbank. Super sympathiek. En de smaak van de groenten is zo prachtig puur. Natuurlijk, je zult het even extra moeten wassen en af en toe kom je een rupsje of een slakje tegen. Dat is de natuur. Maar wat een feest om hier wekelijks je eigen groente te mogen oogsten (tip: neem je kinderen mee!).

En wat een lieve, gepassioneerde mensen zijn Helco en Carla. Ik begrijp oprecht niet dat er maar een handjevol wijkbewoners aandeelhouder is. En dat terwijl je alleen het leukste onderdeel zelf hoeft te doen: oogsten. Tuurlijk mag je geheel vrijblijvend een middagje onkruid komen wieden, maar het hoeft niet.

Deze zomer blijf ik thuis. Zodat ik iedere week verrast kan worden door de prachtige spullen die van dit vruchtbare stuk grond komen. In mijn eigen wijk!

 

Menno ’t Hoen