Waar is De Groene Vinger?

De Groene Vinger is een stukje polderlandschap midden in de wijk Kerk en Zanen, op de grens met Villapark Burggooi.

De Groene Vinger wordt begrensd door de Afrikalaan (oostelijke zijde), Zuiderkeerkring (noordelijke zijde), Copernicuslaan (westelijke zijde) en de Archeonlaan (zuidelijke zijde).

Wijktuin De Alphense Wetering

De Groene Vinger wordt doorkruist door het Kroospad, een fiets- en wandelpad en door de Alphense Wetering. De Alphense Wetering is een watergang die in de Middeleeuwen is uitgegraven.

Wat is de geschiedenis van De Groene Vinger?
Tijdens de ontwikkeling van Kerk en Zanen zijn in het originele stedenbouwkundig plan stroken groen opgenomen. De bedoeling was met deze stroken het omringende polderlandschap in de wijk te laten terugkomen. Twee andere “Groene Vingers” zijn ook deels zichtbaar in Kerk en Zanen: langs de Amerikalaan en langs de Canadalaan/Weteringpad.

Met de komst van Archeon begin jaren negentig werd besloten de wijk Kerk en Zanen van Archeon te scheiden door middel van bebouwing. Toen is het plan opgesteld om langs de Afrikalaan op de huidige Groene Vinger enkele urban villa’s te bouwen. Deze flats zouden het themapark Archeon en de parkeerplaats scheiden van de woonwijk.

Hoe het met Archeon is aflopen is bekend, het park ging failliet en na een doorstart werd het verkleind voortgezet. De grond werd verkocht aan Bouwfonds. Jaren later is op deze grond Burggooi gebouwd. Hiermee is de noodzaak van bebouwing van De Groene Vinger vervallen, en hebben wij de kans een uniek stukje polderlandschap in Kerk en Zanen te behouden.